Практичне застосування «короновірусного» законодавства бізнесом

16 березня 2020 року Кабінет Міністрів України вніс зміни в раніше прийняту постанову про оголошення на всій території України карантину і встановив заборону роботи ряду бізнесів.

17 березня 2020 року Верховна Рада України прийняла ряд законів (530-533), спрямованих на регулювання правового поля в боротьбі з вірусом. Цими законами одночасно і підвищена відповідальність за порушення заходів карантину, і введені пільги для бізнесу.

Давайте розглянемо практичні нюанси нового законодавства, які виникають на практиці:

  1. Звільнення від ЄСВ.
  2. Звільнення від відповідальності за несплату податків.
  3. Відпустка за власний рахунок.
  4. Залучення до відповідальності на порушення заходів карантину.
  5. Застосування форс-мажору.
  6. Як визначити вид магазину (наприклад продуктовий).

Звільнення від оплати ЄСВ

Таке звільнення стосується оплати за періоди з 01 по 31 березня та 01 по 30 квітня 2020 року і стосується підприємців та самозайнятих осіб (адвокати, нотаріуси тощо).

Від оплати ЄСВ за співробітників закон не звільняє!

Але при цьому не платити його все ж можна, в яких випадках – ми напишемо нижче.

Відповідно, за цей період можна ЄСВ не платити, або, якщо ви вже його оплатили – він буде перенесений на наступні періоди.

Однак, при цьому важливо:

  • по-перше, проконтролювати дані особистого кабінету, який, з урахуванням традиційної податкової доброзичливості, може почати нараховувати Вам недоїмку;
  • а по-друге, не вказати в річній декларації суми ЄСВ за березень і квітень (закон вказує, що незважаючи на звільнення, особа може добровільно сплатити ЄСВ, вказавши це в звітності).

Звільнення від відповідальності за несплату податків

За порушення, яких припустилися за період з 01.03.20г. по 31.05.20г. відповідальність на настає.

Для малого бізнесу це означає, що єдиний податок 2 групи (термін оплати до 20.03, 20.04, 20.05) та єдиний податок 3 групи (за 1 квартал – до 20.05) в разі складної фінансової ситуації можна не оплачувати до 31.05.20г. І тільки починаючи з 31.05.20 почне виникати недоїмка і відповідальність у вигляді штрафу і пені.

Однак і тут потрібно бути готовим до тому, що податкова система буде налічувати борг, тому що навряд чи хтось турбуватиметься своєчасним внесенням змін до системи.


Відпустка за власний рахунок

У статті 26 закону про відпустки внесені зміни, які не обмежують тривалість відпустки за свій рахунок 15 календарними днями на рік, якщо така відпустка відбувається в період карантину.

Відповідно, співробітник може знаходиться у відпустці весь період карантинних заходів.

При цьому ви не сплачуєте йому за період відпустки зарплату і не утримуєте податки. Однак, якщо працівник відпрацював у місяці хоча б один робочий день – необхідно сплатити ЄСВ, виходячи з мінімальної ставки.

І ось тут пощастило тим підприємцям, співробітники яких, передчуваючи наступ карантину, написали ще 28.02.20г. заяву про надання їм відпустки на 15 календарних днів за свій рахунок.

А після введення 11.03.20г. карантину на всій території країни також написали заяву про його продовження до закінчення карантинних обмежень.

Такі роботодавці не будуть виплачувати за співробітника ні ЄСВ, ні інші податки.


Залучення до відповідальності на порушення заходів карантину

Вищезгаданими законами також доповнено Кодекс України про адміністративні правопорушення новою статтею 43-1, згідно з якою відповідальність настає за:

  • порушення правил щодо карантину людей, санітарно-гігієнічних, санітарно-протиепідемічних правил і норм, передбачених законом України «Про захист населення від інфекційних хвороб», іншими актами законодавства, а також рішень органів місцевого самоврядування з питань боротьби з інфекційними хворобами

Складання протоколів про порушення зазначеної статті можливо:

  • органами поліції;
  • органами санітарно-епідеміологічної служби;
  • органами місцевого самоврядування в особі спеціально створених інспекцій (наприклад благоустрою).

Необхідно розуміти, що дані особи тільки складають протокол, але не притягують до відповідальності. Надалі такий протокол разом з доказами вчинення правопорушення, поясненнями порушника, іншими матеріалами – передається до суду, які і приймає рішення чи є склад порушення і яку необхідно застосувати відповідальність.

Відповідно, якщо ви впевнені, що протокол на вас складається неправомірно, ви можете:

  • скористатися допомогою адвоката, заявивши таке клопотання, що має спричинити відкладення складання протоколу для отримання вами юридичної допомоги;
  • детально написати на окремому аркуші пояснення, чому ви не порушували закон;
  • залучати і вказувати свідків зі свого боку, вести фото, відео та аудіо зйомку того, що відбувається.

Надалі це допоможе в суді довести вашу невинність.

Перші складені протоколи, з якими до нас звернулися клієнти, вже показують цілий ряд проблем:

1. Заборонені положення КМУ часто суперечать місцевим заборонам (наприклад, в Запоріжжі дозволена робота зоомагазинів, а в постанові КМУ немає).

2. Поліція складає протоколи на продавців, хоча вони не можуть впливати на роботу або не роботу магазину, і пов’язані своїми посадовими обов’язками.

3. Поліція ігнорує законодавчі визначення продуктових магазинів, вважаючи ними тільки великі торгові мережі.

І скоро ці проблеми стануть основною нової судової практики. І щоб вона була успішна для вас, важливо підготувати юридичне обгрунтування роботи вашого бізнесу вже зараз.


Застосування форс-мажору

Форс-мажор це тимчасова неможливість виконати свої зобов’язання внаслідок обставин непереборної сили.

Однак, такі обставини не виникають автоматично – незважаючи на те, що вищевказаними законами введення карантину віднесено до форс-мажорних обставин, для того, щоб застосувати їх до вашого конкретного договору (якщо контрагент не хоче врегулювати всі мирно), все одно доведеться звернутися в місцеву ТПП і отримати підтвердження наявності форс-мажору в ваших договірних зобов’язаннях.

Також форс-мажор, якщо іншого не зазначено в договорі, звільняє тільки від відповідальності, а не від виконання самого зобов’язання. Наприклад – платити за оренду ви все ж повинні, а ось штраф або пеню за несвоєчасну оплату немає.

Тому, до кожного випадку форс-мажору в договорі потрібно ставитися вибірково і, попередньо провівши переговори з контрагентом, і вивчивши договір, приймати рішення про необхідні кроки.


Як визначити вид магазину (наприклад продуктовий).

Оскільки всі нормативні акти з питань карантину містять виключення з заборони, давайте розберемося, як визначити вид магазину на прикладі продуктового (робота якого дозволена як в постанові КМУ, так і у всіх рішеннях місцевих органів влади).

Харчовий продукт – це будь-яка речовина або продукт, призначений для споживання людиною. Харчовий продукт включає напій, жувальну гумку та будь-яку іншу речовину, включаючи воду, які спеціально включені до харчового продукту під час виробництва, підготовки або обробки (ст. 1 ЗУ «Про безпечність та якість харчових продуктів»).

Тобто, все, що ми їмо і п’ємо – це харчовий продукт. Сюди ж відноситься і алкоголь, включаючи пиво, що підтверджується численними роз’ясненнями податкової.

Види же магазинів торгової мережі визначені Інструкцією щодо заповнення форм державних статистичних спостережень стосовно торгової мережі та мережі ресторанного господарства .

Згідно з інструкцією по спеціалізації магазини поділяють на: 
1. спеціалізований – різновид магазину, у якому здійснюється торгівля широким асортиментом товарів однієї або декількох (не більше чотирьох) товарних груп. Можуть продаватися товари інших товарних груп, але кожна з них не повинна перевищувати 5% обсягу роздрібного товарообороту магазину. вид спеціалізації визначається за найбільшою за обсягом продажів товарною групою; 
2. неспеціалізований (універсальний) – різновид магазину, асортимент якого включає широку (5 і більше) номенклатуру товарних груп. 

За товарною спеціалізацією магазини поділяють на: 
1. продовольчий – різновид магазину, у якому здійснюється продаж продовольчих товарів, а також можуть пропонуватися непродовольчі товари; при цьому обсяг продажу продовольчих товарів повинен бути не менше 35% обсягу роздрібного товарообороту магазину; 
2. непродовольчий – різновид магазину, у якому здійснюється продаж непродовольчих товарів, а також можуть пропонуватися продовольчі товари; при цьому обсяг продажу продовольчих товарів не повинен перевищувати 35% обсягу роздрібного товарообігу 
магазина. 

До продовольчих спеціалізованих магазинів належать магазини типу: «Овочі-фрукти», «Горілка», «Хліб», «Кондитерські 
вироби »,« Молоко »,« Чай »та інші. 

До продовольчих неспеціалізованих (універсальних) магазинів належать магазини типу:

  • Гастроном – різновид неспеціалізованого продовольчого магазину, в якому здійснюється торгівля широким асортиментом продовольчих товарів через прилавок обслуговування і можуть надаватися додаткові послуги населенню.
  • Продтовари – різновид неспеціалізованого продовольчого магазину, в якому здійснюється торгівля широким асортиментом продовольчих товарів.
  • універсам – різновид універсального магазину самообслуговування з торговою площею від 400 кв. м до 2499 кв. м, в якому здійснюється торгівля широким асортиментом продовольчих товарів, можуть бути відділи з продажу непродовольчих товарів та надаватись додаткові послуги населенню.
  • супермаркет – різновид універсального магазину самообслуговування з торговою площею від 400 кв. м до 2499 кв. м., в якому покупцеві пропонується не менше 2000 найменувань продовольчих товарів, широкий асортимент непродовольчих товарів, а також широкий перелік додаткових послуг (стоянка автотранспорту, послуги з харчування, комплектування подарункових наборів та ін.).
  • гіпермаркет – різновид універсального магазину самообслуговування з торговою площею від 2500 кв. м і більше, в якому здійснюється продаж не менше 10 000 найменувань продовольчих та непродовольчих товарів, а також пропонується широкий перелік додаткових послуг населенню (стоянка автотранспорту, послуги з харчування, комплектування подарункових наборів та ін.).

Таким чином, якщо харчові продукти і напої складають 35% і більше загального асортименту – ваш магазин є продовольчим і ви можете продовжувати роботу.

20.03.2020

Якщо стаття була Вам корисна, Ви можете поділитися нею:

У Вас є питання або Ви готові домовитися про зустріч?

Ви можете задати питання через форму на сайті або зв'язатися з нами будь-яким зручним для Вас способом