І знову про блокування реєстрації податкових накладних.

На цьому тижні успішно закінчилися чергові три процеси розблокування податкових накладних в судовому порядку, які супроводжували адвокати нашої компанії.
З урахуванням кількості виграних нами процесів судову практику можна вважати остаточно сформувалася, і позитивної для бізнесу.
Ключові моменти, на які потрібно звернути увагу:

  1. Момент подачі повідомлення про розблокування. Часто подачею такого повідомлення і документів до нього займаються бухгалтера без участі юристів. І це часом створює проблеми в судових процесах.
    Вкрай важливо подавати передбачені 117 постановою документи.
  2. Відповідачами у таких справах є ДФС України та ГУ ДФС області.
  3. Середній строк розгляду справи в суді першої інстанції 2-3 місяці. Після цього податкова обов’язково подасть апеляцію без оплати судового збору, що призведе до залишення скарги без руху і ще місячної паузи поки апеляційний суд не поверне скаргу і рішення суду не вступить в силу.
  4. Після повернення справи до суду 1 інстанції потрібно отримати 3 виконавчих листа (два на стягнення судового збору з ГФС і ГУ ДФС, і один на зобов’язування зареєструвати накладну), а також відмітку на рішенні про вступ його в силу.
    Після цього судовий збір повертається через відповідні казначейства (НЕ виконавча служба), а ось з листом на зобов’язування зарегістровать накладну складніше.
    Звичайно ж можна заплатити 2 мінімальні зарплати і подати його до Київського ВДВС, але здоровий глузд підказує недоцільність даної процедури.
    Ми рекомендуємо спочатку звернутися письмово в ГФС України із заявою, до якої додати копію рішення суду і виконавчого листа, і тільки вже потім звертатися до ВДВС.
    Є ще і процедура судового контролю, але це вже з серії “якщо нічого не допомогло” і про неї ми напишемо окремо.
20.04.2019

Якщо стаття була Вам корисна, Ви можете поділитися нею:

У Вас є питання або Ви готові домовитися про зустріч?

Ви можете задати питання через форму на сайті або зв'язатися з нами будь-яким зручним для Вас способом