Зміни законодавства про реєстрацію юридичних осіб

В жовтні 2019 року Верховна Рада України прийняла закон, спрямований на захист громадян від рейдерства і цим законом були внесені зміни до законів про реєстрацію юридичних осіб та підприємців, а також невеликі зміни закону про ТОВ.

Що ж змінилося?

В законі про ТОВ зміни можна оцінити як позитивні:

  • необхідність затвердження загальними зборами значного правочину тепер прив’язана до вартості чистих активів не на кінець кварталу, а на момент останньої фінансової звітності;
  • уточнено, що повідомлення про припинення ТОВ не публікується в друкованому органі, а розміщується на порталі електронних сервісів.

А ось зміни в законі про держреєстрацію не так однозначні.

Позитивні, на наш погляд, зміни:

  • підприємці тепер можуть реєструватися по всій території України, незалежно від місця реєстрації місця проживання (при цьому незрозуміло, чи стосується це і до зміною даних ФОПа);
  • уточнено категорії осіб, які можуть безпосередньо звертатися до реєстратора в разі покупки корпоративного права, спадкування тощо.;
  • нотаріусу надано право відразу реєструвати зміни щодо юрособи, які відбулися в результаті нотаріального посвідчення угоди, предметом якої є відчуження частки учасника в статутно м капіталі (крім АТ, ТОВ, ТДВ) або видачу свідоцтва про право на спадщину.

Однак, відзначимо – складно уявити такий випадок. Адже згідно ГК України дуже невелика кількість юросіб може мати статутний капітал, поділений на частини, але при цьому не бути ТОВ, АТ або ТДВ.

Спірні, на наш погляд, зміни:

  • довіреність для цілей реєстрації або зміни даних юросіб тепер повинна бути виключно в нотаріальній формі;
  • всі рішення, заяви для для цілей зміни даних юросіб повинні бути викладені на нотаріальних бланках;
  • реєстратор повинен перед реєстрацією перевірити дані реєстрів актів цивільного стану щодо заявників та учасників, встановити право і дієздатність.

Разом, поки можна зробити висновок тільки про те, що реєстраційні дії стануть ще дорожчими за рахунок збільшення витрат на нотаріальне завірення документів.

01.11.2019

Якщо стаття була Вам корисна, Ви можете поділитися нею:

У Вас є питання або Ви готові домовитися про зустріч?

Ви можете задати питання через форму на сайті або зв'язатися з нами будь-яким зручним для Вас способом