Процес розблокування податкових накладних – на що звертати увагу

І знову про блокування реєстрації податкових накладних.

На цьому тижні успішно закінчилися чергові три процеси розблокування податкових накладних в судовому порядку, які супроводжували адвокати нашої компанії.

З урахуванням кількості виграних нами процесів судову практику можна вважати остаточно сформувалася, і позитивної для бізнесу.

Ключові моменти, на які потрібно звернути увагу:

1. Момент подачі повідомлення про розблокування. Часто подачею такого повідомлення і документів до нього займаються бухгалтера без участі юристів. І це часом створює проблеми в судових процесах.
Вкрай важливо подавати передбачені 117 постановою КМУ документи.

2. Відповідачами у таких справах є ДФС України та ГУ ДФС області. Останнім часом, відповідно, ДПС України та ГУ ДПС області.

3. Середній термін розгляду справи в суді першої інстанції 2-3 місяці. Після цього податкова обов’язково подасть апеляцію без оплати судового збору, що призведе до залишення скарги без руху і ще місячної паузи поки апеляційний суд не поверне скаргу і рішення суду не вступить в силу.

4. Після повернення справи до суду 1 інстанції потрібно отримати 3 виконавчих листа (два на стягнення судового збору з ДПС і ГУ ДПС, і один на зобов’язування зареєструвати накладну), а також відмітку на рішенні про вступ його в силу.

Після цього судовий збір повертається через відповідні казначейства (НЕ виконавча служба), а ось з листом на зобов’язування зарегістровать накладну складніше.

До останнього часу подавати даний лист на відкриття виконавчого провадження було недоцільно, так як необхідно було заплатити 2 мінімальні зарплати авансового платежу.

Однак, після того як Конституційний суд України визнав таким, що суперечить конституції оплату авансового збору, є сенс подавати заяву до Департаменту державної виконавчої служби.

Також ми рекомендуємо звернутися письмово в ДПС України із заявою, до якої додати копію рішення суду і виконавчого листа.

Є ще і процедура судового контролю, але це вже з серії «якщо нічого не допомогло» і про неї ми напишемо окремо.

06.12.2019

Якщо стаття була Вам корисна, Ви можете поділитися нею:

У Вас є питання або Ви готові домовитися про зустріч?

Ви можете задати питання через форму на сайті або зв'язатися з нами будь-яким зручним для Вас способом